Bismillahirrahmaanirrahim.Dengan Nama Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..atas setiap kurniaan nikmat Iman dan Islam.
Selawat dan salam buat junjungan mulia, Nabi Muhammad s.a.w, ahli keluarga, para sahabat dan semua yang mencintai baginda..
Salam penghulu hari..Ayuh, merebut barakah dan rahmat yang tak putus-putus dariNya..^_^

7 APRIL 2011 : PERMOHONAN KOLEJ KEDIAMAN UTM DIBUKA MULAI 10PAGI

Sebelum 10pagi
Bersoaljawab dengan SN si 'kakak ayu' kolej..
Mie : Kamu, bilik single ada lagi kan?
SN  : Ada lagi..
Mie : Yeah!

Ketika 10pagi
Permohonan kolej kediaman dibuka..
Kolej Tuanku Canselor
Bilik Seorang : PENUH
Bilik Berdua  : 150+ kekosongan

(0_o)..apply dengan pasrah..k.e.r.a.n.a.a.k.u.s.a.y.a.n.g.k.t.c

Selepas 10pagi
Mie : Kamuuu.....siapa nak jadi rumate saya nie...??
SN : *senyum* Sambil makan coklat Beryl's...~

SN dah ada rumate iaitu IH.
Diorang memang dah plan..uhuk2
Aku ada plan juga..single room!
tapi sekarang..tiada pilihan.
takpe la, agaknye 2 tahun single room lagha banyak nie..

Ingat dah cukup pantas merebut single room tepat 10pagi..rupanya permohonan dibuka awal, lewat lebih kurang 3 minit je sebelum pukul 10 tuu...single room PENUH.

Aku??Redha....

Dan SMS dia

"Salam,kamu.Sudikah menjadi rumate sy?"

Lambatnye...reply....buzzz...vibrate!

"Sy sangat menerima lamaran tersebut.Kamu mesti jadikan saya budak baik tau"

"Alhamdulillah, yeah!kita sama-sama jadi terbaik ye..=p "

"InsyaAllah, jadi imam untuk solat-solatku, jadi pengejut untuk qiamku, jadi teman makanku, jadi penegur setia kesilapanku, jadi motivator terbaikku, jadi pelengkap hidupku..^_^.."

"InsyaAllah, hidup saling lengkap-melengkapi dalam memburu redha Ilahi..=)"

Syukur, urusanku dipermudahkan Allah.

.:: Nota jangan letak di kaki ::.

Remehkan?Cari rumate je pun...

Nope, it was a big deal to me..
Law of attraction.

Percaya atau tidak, sekuat mana pun pendirian atau pegangan seseorang..pasti akan sedikit sebanyak dipengaruhi oleh insan di sekelilingnya.Aku tidak sanggup terkorban untuk itu dalam urusan teman 'double room' yang akan bersama-sama setahun..tambahan, next sem dah final year..
Sedikit demand tidak mengapa kan?

Urusan solat, study, cara berpakaian, cara percakapan dan peribadi boleh berubah-ubah..
urusan hati..owh, lagi berat...

Bayangkan kalau rumate suka lambat-lambatkan solat, study pasrah, pakaian tak kesah..
suka cakap kosong..akal, hati dan nafsu jenuh bersidang..
Tak dia jadi aku, aku jadi dia..na'uzubillah..

Proses pembentukan sahsiah diri kena kuat kan?mujahadah..
Mahu jadi solehah, perlu persekitaran yang solehah juga..
Tak dapat persekitaran yang solehah,
Maka, kita yang bertanggungjawab mewujudkan persekitaran solehah itu..
Aku pun bukan kuat mana nak bertahan..
Kerana itu biar aku memilih untuk bersama-sama sahabiah yang Insyaallah solehah
Untuk aku jadi solehah juga..^_^
sama-sama kita perbaiki diri yep...

Selamat berumate dengan saya buat kamu!
Semoga kamu mampu bertahan dengan saya yang banyyaaaakk sangat cakap bila tensi, selalu hilang tak bernotis ke mana-mana bila bosan, tiNgtOng sket..
ermmmm..tapi saya cuba jadi yang terbaik untuk kamu..=)


7 comments:

hm..

NFM kan? :P

kalu btul, sila mngaku kamu syg bunda :P

=) =) =) =) =) =) =)
sweet la mimito ni..

yeah!kita sama-sama jadi terbaik ye..=p

NANTI JAPP!!
Kakak Tahun 3 yer?
Mati2 ingat tahun 4...
Adoyai...

Btw, memang betul kita kena pilih soulmate, err, roommate yang baik. Pengalaman saya sejak matrik yg dpt rummate "kurang baik" buatkan hati saya selalu memberontak. Banyak sangat benda yang bercanggah. InsyaAllah, roommate baru saya nie seorang yang Islamik. Dah xmaw terus berperang dalam hati. Sekian...

Umie Tahniah!..
KontroVERSI...;)

This comment has been removed by a blog administrator.

Terbaiklah kak umi!
Pembentukan sahsiah diri memang sedikit sebanyak dipengaruhi oleh kewujudan bi'ah (suasana) solehah.
Tapi ana seringkali diingatkan (setelah 3 thn duduk dlm bi'ah solehah),
"Sampai bila kita nak berada di zon selesa?" =)

BUn : Lalala...
ehehee...bun kasi kantoi lah!
bun memang betul kedua-duanya...NFM dan saya cyg bun..lalalalaaa...~

~sn~ : yepp..kite same2 'diet' jugek...=p

Nat Cure : Jangan mati dulu...bertaubatlah...
Yela,sekarang tahun 3..tahun depan baru final year..^_^
- Peace no war -

k.V : homaigoOsshh...kontroversi ke?kamu yg ajar..hehe...^_~

Afifah : Yaaa....ukhtiii..lama kita saling menyepi...rindunya...
ermm, kalau ana duduk dengan enti..enti la yang bertanggungjawab tarbiyah ana..=)
banyak sangat kurangnya nie....
sangat2 cemburu dengan sahabat2 DQ...

Post a Comment